GİRESUN YEMEKLERİ
giresun yemekleri
giresun mutfağı
giresun sofrası
giresun damak tadı
giresun yöresel mutfağı
giresun yemek resimleri
giresun yemek fotoğrafları
giresun yemek manzaraları
giresun yemek görüntüleri
giresun yemekleri video
giresun yemekleri seyret
giresun yemek tarifleri
giresun yemekleri
giresun mutfağı
giresun sofrası
giresun damak tadı
giresun yöresel mutfağı
giresun yemek resimleri
giresun yemek fotoğrafları
giresun yemek manzaraları
giresun yemek görüntüleri
giresun yemekleri video
giresun yemekleri seyret
giresun yemek tarifleri
Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa , tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Isırgan, Pezik, Madımak, Galdirik, Mantar, Sakarca, Çileklik, Mendek, Merulcan, Marul, Maydanoz... gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemelerde mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır :
Kuruluklar : Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates. Pekmezler : Taflan Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi. Reçeller : İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Reçeli. Turşular : Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu. Tuzlular : Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu. Salçalar : Biber, Domates Salçası. Baharatlar : Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan. Çerezler : Fındık, Ceviz, Kestane, Pestil, Çedene, Pıtlak (Patlamış) Mısırı, Dut Kurusu ve Kuru Üzüm Sıcak içecekler : Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya.
Kuruluklar : Fırın Fasulyesi, Fırın Darısı ve unları, Soğan, Sarımsak ve Tahıllar, Yufka, Kadayıf, Patates. Pekmezler : Taflan Pekmezi, Üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel (Döngel-Muşmula) Pekmezi. Reçeller : İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma Reçeli. Turşular : Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu. Tuzlular : Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu. Salçalar : Biber, Domates Salçası. Baharatlar : Karabiber, Kırmızı Biber, Nane, Anuk, Kekik, Reyhan. Çerezler : Fındık, Ceviz, Kestane, Pestil, Çedene, Pıtlak (Patlamış) Mısırı, Dut Kurusu ve Kuru Üzüm Sıcak içecekler : Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder